W niedzielny poranek zwykle budzę się jako pierwsza. Przyzwyczajona do wczesnych pobudek w ciągu tygodnia w weekendy nie śpię dłużej niż do godziny 7:30. Wymykam się po cichu z łóżka i na palcach, aby nie obudzić pozostałych domowników, przekradam się do kuchni szykować śniadanie. Niedziela jest dniem kiedy mogę poszaleć. Wyciągam z lodówki i szafek wszystkie ulubione składniki i łączę je w całość. Nie wyobrażam sobie niedzielnego śniadania bez jajek. Zwykle przygotowuję jej z dodatkiem sezonowych składników. Dzisiaj w mojej kuchni króluje dynia, której smak podkreśla gruszka, śliwka i ser owczy.

placuszki dyniowe

Przepis na placki dyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni (wykorzystałam odmianę hokkaido)
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki żytniej
  • 2 małe jajka lub 1 duże
  • 2 łyżki ziaren sezamu (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • sól morska
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • jajko sadzone
  • twardy ser owczy
  • szynka prowansalska
  • gruszka
  • śliwki

Przygotowanie:

  • Puree z dyni łączę z mleczkiem kokosowym i żółtkami jajek. Dosypuję oba rodzaje mąki (ziemniaczaną i żytnią), proszek do pieczenia, sól i pieprz. Warto dodać także ziarna sezamu, dzięki czemu placki będą mieć lekko orzechowy posmak.
  • Do schodzonej miski wlewam białka jajek i delikatnie je solę. Ubijam na sztywną pianę. Przekładam porcjami białka do miski z pozostałymi składnikami i delikatnie mieszam. Nie możną od razu dodać całej piany lub przełożyć masy dyniowej do białek, ponieważ te szybko opadną.
  • Rozgrzewam olej na patelni i wykładam ciasto łyżką, formując małe placki. Smażę pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty. Kiedy placki urosną i delikatnie się zrumienią odwracam je na drugą stronę i smażę przez kolejne 2 minuty.
  • Podaję ze jajkiem sadzonym, serem owczym, słoną szybką i świeżymi owocami sezonowymi.

placki dyniowe

Jak zrobić puree z pieczonej dyni?

  • Umytą dynię kroję na ćwiartki i pozbawiam pestek. Układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piekę przez ok 30 minut lub do momentu aż dynia będzie miękka i bez problemu da się wbić w nią widelec.
  • Wyciągam ją z piekarnika, studzę i obieram. Kroję na małe kawałki i przekładam do blendera. W zależności od przeznaczenia puree miksuję na gładką masę lub pozostawiam delikatne grudki.
  • Puree można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Sprawdź moje inne przepisy z dynią i śniadanie z jajkiem


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi