Słoneczna, złota jesień szybko zmieniła się w szarą i wilgotną jesień, z nisko wiszącymi i zapowiadającymi deszcz chmurami. Takiej jesieni stanowczo mówię NIE! Chcąc przełamać szaro-bure kolory otaczające mnie z każdej strony przygotowałam hummus dyniowy o pięknej żółto-pomarańczowej barwie. Dzięki niemu moje kanapki wprowadzą odrobinę koloru do smutnej jesiennej aury.

hummus dyniowy

Przepis na hummus dyniowy

Składniki:

  • 5 łyżek prażonego sezamu
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni (wybrałam odmianę piżmową)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można pominąć)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania

  • Ciecierzycę moczę przez minimum 4h, a najlepiej przez 8h. Następnie gotuję ją aż stanie się miękka (ok 20-30 minut). Jeżeli nie masz tyle czasu wykorzystaj ciecierzycę z puszki, chociaż ta jest gorsza w smaku.
  • Sezam prażę przez 2-3 minuty na suchej patelni aż stanie się delikatnie zrumieniony. Przesypuję go do blendera i miksuję.
  • Do rozdrobnionego sezamu dodaję ugotowaną ciecierzycę, czosnek i oliwę. Miksuję na gładką masę. Następnie dokładam upieczoną dynię i miksuję dalej (sprawdź jak upiec dynię).
  • Doprawiam hummus przyprawami i sokiem z cytryny. Opcjonalnie dolewam odrobinę soku z pomarańczy. Jeżeli hummus jest za gęsty należy dolać więcej oliwy z oliwek lub odrobinę wody.
  • Gotowy hummus przekładam na miseczki. Smaruję nim świeży chleb pełnoziarnisty i podaję z ulubionymi dodatkami, np. awokado, serem owczym i figami. Hummus świetnie sprawdzi się jako element kanapek do pracy.

hummus dyniowy

hummus z dyni

hummus z dyni

Sprawdź moje inne przepisy z dynią


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi