Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki i placuszki. Sprawdzają się jako samodzielne danie, jak i w roli dodatku do innej potrawy. Do ich przygotowania wykorzystać można dowolne ulubione warzywa i owoce. Tym razem postanowiłam połączyć cukinię i kurki.

Placki z cukinią i kurkami


Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 cebula 
  • 1/2 szklanki pokrojonych kurek
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię, ziemniaki i cebulę obieram i trę na tarce o grubych oczkach – dobrze, aby było czuć kawałki  warzyw. Dodaję umyte i pokrojone kurki. Wbijam jajka, dosypuję mąkę i przyprawiam. Wszystkie składniki mieszam ze sobą. 
Na rozgrzaną patelnię wlewam olej i smażę małe placki. Cały cas utrzymuję wysoką temperaturę, aby placki zrumieniły się i były chrupiące.
Placki świetnie smakują podane z jogurtem naturalnym z mleka koziego. Ja wykorzystałam je jako dodatek do pieczonego dorsza z pikantnym sosem pomarańczowym.