Indyk w sosie figowym podany z puree marchewkowym

Miałam okazję uczestniczyć w pokazie kuchni molekularnej. W głowie zawróciła mi prostota składników, nieoczekiwane połączenia i różnorodność smaków na jednym talerzu. Postanowiłam przenieść kilka potraw do własnej kuchni. Pierwszą z testowanych potraw przygotowałam już dzisiaj – puree z marchewki i koperku. Danie połączyłam z indykiem w słodkim sosie figowym.  

Przepis na indyka w słodkim sosie figowym

Składniki:
  • 400 g filetu z piersi indyka 
  • 1 cebula dymka
  • kawałek białej części pora
  • 1 papryczka chili
  • 3 figi
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól morska 
  • świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
W miseczce mieszam miód, ocet, 2 łyżki oliwy, miętę i pokrojoną papryczkę chwili. Mięso dzielę na 4 kawałki i zalewam marynatą. Na patelni rozgrzewam 1 łyżeczkę oliwy i podsmażam na niej drobno posiekaną dymkę i por przez ok 2 minuty. Następnie dodaję mięso z marynatą oraz sól i pieprz. Smażę pod przykryciem przez ok 5 minut na dużym ogniu. Po tym czasie zmniejszam gaz do minimum, dokładam pokrojone figi i duszę całość przez kolejne 5 minut. 
Przepis na indyka w słorkim sosie figowym

Przepis na puree z marchewki i koperku

Składniki:
  • 6 dużych marchewek
  • 1 cebula dymka
  • 5 łyżeczek drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól morska
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone marchewki gotuję w rondelku. Dymkę podsmażam na odrobinie masła. Ugotowane marchewki miksuję razem z dymką, masłem i koperkiem. Doprawiam solą do smaku.

Przepis na puree z marchewki doprawione koperkiem