Jakiś czas temu wyeliminowałam ze swojej diety mleko krowie. Od tamtej pory poszukuję jego zamienników, więc eksperymentuję z mlekiem roślinnym. Na swoim koncie mam już mleko ryżowe i kokosowe. Przymierzam się także do jaglanego. Mleko kokosowe jak na razie jest moim faworytem, nie tylko ze względu na smak, ale także łatwość przygotowania.

W sklepach znaleźć można wiele gotowych napojów roślinnych, w tym także mleko kokosowe. Niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia, a i cena nie zachęca do zakupu. Przygotowane w domu mleko jest nie tylko zdrowe, ale także bardzo tanie. Potrzebne są dwa składniki: wiórki kokosowe i woda. Im więcej wiórek się doda, tym napój będzie treściwszy.

Mleko kokosowe nadaje się nie tylko do wszelkiego rodzaju płatków i kaszek, ale także można dodać je do kawy. O ile nie przepadam za kawą ze zwykłym mlekiem, tak z kokosowym smakuje po prostu obłędnie. Z wiórek, które pozostały po przecedzeniu mleka przygotowałam kokosanki. Idealnie nadają się na słodką przekąskę do popołudniowej kawusi.

Przepis na domowe mleko kokosowe

Składniki na 1 litr mleka:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlewam przegotowaną i ostudzoną wodę. Można także wykorzystać wodę źródlaną, której nie trzeba gotować. Wsypuję wiórki kokosowe. Pozostawiam do namoczenia przez noc.
  • Następnego dnia rano podgrzewam płyn, ale nie zagotowuję wody. Następnie miksuję całość na wysokich obrotach. Przecedzam przez gazę, aby otrzymać jednolity płyn. Odciśnięte z wody wiórki można wykorzystać do przygotowania pysznych ciasteczek, bądź dodać je do owsianki.
  • Mleko kokosowe można przechowywać w lodówce maksymalnie przez dwa dni. Mleko będzie się rozwarstwiać, więc należy wymieszać je przed spożyciem.
Przepis na domowe mleko kokosowe i kokosanki
Przepis na domowe mleko kokosowe i kokosanki

Przepis na kokosanki

Składniki na ok 15 ciasteczek:

  • 100 g wiórków kokosowych (wykorzystałam te z przygotowania mleka kokosowego)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (można dodać biały)
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego (można dodać świeżo wyciskany lub zastąpić innym ulubionym smakiem, np. ananasowym)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka są niezwykle proste w przygotowaniu. Piekąc je inspirowałam się przepisem z bloga Olga Smile – zmodyfikowałam nieco skład i zmieniłam proporcje.
  • Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto ręką. Powinno zacząć „wychodzić” między palcami, jak plastelina. Formuję z ciasta kulki i układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez 20-25 minut. Ciasteczka będą gotowe, gdy zrumienią się, a w całym domu zacznie unosić się wspaniały zapach pieczonego kokosa.

domowe mleko kokosowe i kokosanki

domowe mleko kokosowe i kokosanki