Brak nabiału w diecie dla kogoś kto jadł go całe życie to nie lada wyzwanie. Jak tu zjeść owsiankę na śniadanie, aby nie smakowała jak papier? Pierwsze próby przygotowania domowego mleka roślinnego już za mną. Zapowiada się obiecująco i smacznie. Kakao na mleku ryżowym ma niepodrabialny smak. Co jednak zrobić, gdy chce się zjeść płatki na śniadanie, a w lodówce stoi tylko karton Łaciatego? Trzeba kombinować i korzystać z tego, co jest pod ręką. Na szczęście obok mleka krowiego znalazłam sok pomarańczowy. Od razu zaświeciła mi się lampka i pomyślałam o owsiance smakującej jak gorzka czekolada z pomarańczami i śliwkami. Szybko zaczęłam żałować, że nie mam pod ręką świeżych pomarańczy, z których mogłabym zetrzeć aromatyczną skórkę. To  dopiero byłoby coś!

Czekoladowa owsianka na soku pomarańczowym
Czekoladowa owsianka na soku pomarańczowym

Czekoladowa owsianka na soku pomarańczowym

Składniki na jedną porcję:

  • 4 łyżki płatków osianych górskich
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 3 suszone śliwki (pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • garść rodzynek
  • kilka nasion słonecznika

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wrzucam wszystkie suche składniki poza śliwkami i zalewam je sokiem pomarańczowym. Odstawiam na 5-10 minut do namoczenia.
  • Wstawiam garnek na gaz i gotuję do momentu aż płatki zrobią się miękkie. Warto przez cały czas mieszać, aby kakao dobrze się rozpuściło. Gdyby płatki były zbyt gęste można dolać więcej soku lub odrobinę wody.
  • Podaję z pokrojonymi na kawałki suszonymi śliwkami. Owsianka smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno.

A Ty czym zastępujesz nabiał w diecie?


Spodobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi