Zawsze lubiłam sałatki. Zabierałam je ze sobą do pracy na lunch lub przygotowywałam na szybką kolację. Od kiedy zostałam mamą jem je jeszcze częściej niż kiedyś. Porcje świeżych warzyw j owoców pozwalają mi zdrowo się odżywiać i dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę witamin. Sałatka to także najszybszy posiłek jaki można przygotować, poza kanapkami rzecz jasna. Wystarczy kilka warzyw, kawałek sera, nieco zieleniny, przyprawy, oliwa i gotowe. Wrzucić do niej można praktycznie wszystko, a w szczególności to, co wymaga szybkiego zjedzenia. Czasami w całym tym twórczym nieładzie udaje mi się przygotować kompozycję szczególnie smaczną. Chciałabym się z Wami podzielić moim ostatnim sałatkowym dziełem, ponieważ wyszło absolutnie smacznie.

Słodka sałatka z boczniakiem i mango
Słodka sałatka z boczniakiem i mango

Słodka sałatka z boczniakiem i mango

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • garść rukoli
  • 10 boczniaków
  • 10 pomidorów suszonych odsączonych z oleju
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 dojrzałego mango
  • garść żurawiny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki oleju, w którym znajdowały się pomidory
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

  • Boczniaki myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na mniejsze części. Rozgrzewam na patelni łyżkę oleju z pomidorów i wkładam na nią grzyby. Podsmażam, aż boczniaki zrumienią się z każdej strony.
  • Rukolę kroję na mniejsze kawałki i układam na dnie talerzy. Paprykę i mango kroję w kostkę i dodaję do zieleniny. Pomidory odsączam z oleju i rozrywam na mniejsze kawałki. Dodaję usmażone boczniaki (najlepiej jeszcze ciepłe). Posypuję sałatkę żurawiną i pestkami dyni. Doprawiam solą i pieprzem. Polewam całość olejem z pomidorów i olejem sezamowym.
  • Podaję z grzankami z mozzarellą i szklanką soku pomidorowego.

sałatka z boczniakiem

sałatka z boczniakiem