Tydzień przed urlopem zwykle rozpoczynam akcję „oczyszczanie lodówki”. Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego zawsze staram się wykorzystać każdy produkt maksymalnie. Mając pełny kosz warzyw najlepszą opcją na ich użycie jest ugotowanie zupy. Co jednak zrobić, gdy do dyspozycji jest wyłącznie marchewka i imbir? To oczywiste, zupę krem marchewkowo-imbirowy. Tylko jak to będzie smakować? Zwłaszcza w sezonie letnim, gdy temperatura rzadko kiedy spada poniżej 25 stopni. Bez obaw, zupa świetnie sprawdza się zarówno w wersji ciepłej (jedzona późnym wieczorem na balkonie), jak i schłodzonej na lunch w upalne popołudnie. Przepis jest banalnie prosty, a zupę da się przygotować w 15 minut.

Krem marchewkowo-imbirowy
Krem marchewkowo-imbirowy

Przepis na krem marchewkowo-imbirowy

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 0,5 kg marchewki
  • 3 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,7 l bulionu warzywnego (jeżeli go nie posiadasz sprawdź mój przepis na szybki bulion warzywny)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • kiełki lucerny
  • pestki dyni

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę obieram i kroję w kostkę. Imbir i czosnek drobno siekam. Dodaję wszystkie składniki do bulionu i gotuję do momentu aż marchewka zrobi się miękka.
  • Gotową zupę blenduję, a następnie doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i pieprzem cayenne. Podaję z kiełkami lucerny, pestkami dyni i olejem sezamowym.
  • Pro tip: marchewkę można zastąpić dowolnymi ulubionymi warzywami. Ja przetestowałam także krem z żółtej cukinii i imbiru. Smakował równie pysznie co w wersji marchewkowej.

krem marchewkowo-imbirowy

IMG_3429

IMG_3423

A Ty jak wykorzystujesz resztki z lodówki?


Podoba Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.