Drugi trymestr to zdecydowanie najlepszy okres w całej ciąży. Ustąpiła większość przykrych dolegliwości z pierwszych trzech miesięcy. Najczęściej nie męczą Cię już mdłości, brzuszek zaczął nieco się zaokrąglać i jakoś tak masz więcej energii. Dla mnie był to bardzo aktywny okres. Do 25 tygodnia bez przerwy pracowałam zawodowo, a następnie wybrałam się na 3 tygodnie urlopu, podczas którego po raz kolejny odwiedziłam słoneczną Italię i daleką Japonię. Po powrocie z wakacji na chwilę zawitałam do pracy, a następnie czekała mnie przeprowadzka do innego miasta i organizacja nowego mieszkania. Nie dałabym rady tego wszystkiego zrobić, gdyby nie odpowiednia dieta, która każdego dnia dodawała mi energii.

Zdrowa dieta w drugim trymestrze ciąży

Od drugiego trymestru zaczyna się bardzo intensywny rozwój i wzrost dziecka, dlatego odpowiednie komponowanie  posiłków jest tutaj kluczowe. W stosunku do diety w pierwszym trymestrze pojawia się kilka kluczowych zmiany. Przede wszystkim zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne organizmu – jest ono większe o 360 kalorii dziennie w stosunku do okresu sprzed ciąży. Oznacza to, że do standardowego jadłospisu warto dodać 1 porcję warzyw, 1 porcję owoców, 1 porcję produktów mlecznych oraz 1/2 porcji mięsa lub jego białkowych zamienników (np. ryby, chuda wędlina, rośliny strączkowe czy jajka).

Kolejną ważną zmianą jest konieczność wprowadzenia dodatkowego posiłku spożywanego przed snem. W przypadku normalnej diety nie zaleca się jedzenia późnym wieczorem, niemniej kobiety w ciąży od drugiego trymestru powinny spożywać ostatni posiłek w okolicach godziny 21:00 – 22:00, co ma za zadanie zabezpieczenia przed nocnym niedocukrzeniem i buszowaniem w lodówce. W przypadku późnej kolacji należy zrezygnować z produktów zawierających węglowodany proste. Unikaj jedzenia wieczorem owoców i słodyczy. Zamiast tego wybierz pieczywo pełnoziarniste, kasze i mięsa. Dobrym rozwiązaniem będzie kanapka z chleba pełnoziarnistego z pastą z awokado i plasterkiem sera.

Od czwartego miesiąca ciąży mogą zacząć występować niedobory żelaza (największy spadek następuje w okolicy szóstego i siódmego miesiąca, kiedy dziecko zaczyna gromadzić zapas żelaza i pobiera go z organizmu matki). Dlatego zrezygnuj z picia kawy i herbaty podczas posiłku lub bezpośrednio po nim. Wyposaż się natomiast w herbatę z pokrzywy, która wspomaga wchłanianie żelaza. Spożywaj także duże ilości produktów zawierających witaminę C, np. natkę pietruszki (polecam Ci koktajl pietruszkowo-cytrynowy) lub czerwoną paprykę.

dieta w drugim trymestrze ciąży

Co jeść w drugim trymestrze ciąży?

Pamiętając o powyższych zmianach dieta w drugim trymestrze ciąży niewiele różni się od tej z pierwszego.

  • każdego dnia jedz 4 porcje mleka lub produktów mlecznych, np. jogurt, kefir czy twarożek;
  • 4-5 razy w tygodniu jedz półtorej porcji mięsa lub jego zamienników (np. warzyw strączkowych). W dni kiedy nie jesz mięsa spożywaj półtorej porcji ryb morskich o niskiej zawartości rtęci;
  • codziennie do posiłków dodawaj 3 łyżki olejów roślinnych;
  • 8 porcji produktów zbożowych (np. pieczywo, kasze i makarony) powinno stanowić główne źródło kalorii;
  • każdego dnia jedz 400 g owoców i 500 g warzyw – świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju koktajle owocowo-warzywne;
  • pij odpowiednią ilość wody, ogranicz natomiast spożycie kawy i herbaty (przynajmniej bezpośrednio do posiłków);
  • jeżeli masz problemy ze zgagą lub zaparciami wybieraj produkty o dużej zawartości błonnika, np. jabłka lub otręby;
  • w wyeliminowaniu skurczy łydek i puchnięciu nóg pomoże ograniczenie spożycia soli. Nie należy rezygnować z niej całkowicie, gdyż jest ona potrzebna dla zachowania prawidłowej gospodarki wodnej w organizmie i stanowi źródło jodu. Warto jednak przyjrzeć się swojej diecie i ograniczyć produkty zawierające jej nadmiar, np. mieszanki przypraw i kostki rosołowe, słone przekąski czy żywność marynowana (np. oliwki).

Przykładowy jadłospis w drugim trymestrze ciąży

Śniadanie:

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego, masło, serek wiejski, 3-4 rzodkiewki, natka pietruszki, ulubiony owoc.

Drugie śniadanie:

  • koktajl mleczny: 1 szklanka mleka 2%, 1 łyżka oleju lnianego, kilka łyżek otrębów, 2 szt. kiwi;

Obiad:

  • 1/6 szklanki kaszy pęczak (przed ugotowaniem), pieczona pierś z kurczaka (marynowana w oliwie z oliwek i ziołach), pieczony burak skropiony sokiem z cytryny, surówka z ulubionych warzyw, np. roszponka, ogórek zielony, czerwona papryka (dobre źródło witaminy C) i łyżka oleju roślinnego;

Podwieczorek:

  • ryż z jabłkiem i jogurtem (1/6 szklanki brązowego ryżu przed ugotowaniem, 1 jabłko, 1 jogurt naturalny, odrobina cynamonu, skórka starta z 1/4 cytryny) – danie można zapiec;

Kolacja:

  • bułka z mąki pełnoziarnistej, masło, 4 plasterki chudej wędliny, garść rukoli, ogórek zielony;

Posiłek przed snem:

  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego, masło, 2 plasterki sera żółtego, kiełki, pomidor.

A Ty jak komponujesz swoje posiłki w ciąży?


Podobał Ci się ten wpis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi