Nie lubię marnować jedzenia. Wyrzucanie czegokolwiek z lodówki przychodzi mi z ciężkim sercem. Uważam to za najgorszą formę tracenia pieniędzy. Rozwiązań tego problemu jest wiele. Niedojedzony obiad można zamrozić, z końcówek warzyw przygotować sałatkę, rosół zamienić w pomidorową. Z mojego piekarnika dość często natomiast wychodzi tarta lub pizza.

Po świętach wielkanocnych zastanawiałam się długo co zrobić w niemalże nietkniętym słoiczkiem chrzanu. Nie zjemy go przecież przez miesiąc, a tak długo stać w lodówce nie powinien. Dobrze się składało, że od kilku dni chodziła za mną pizza, a ja poza chrzanem w lodówce znalazłam jeszcze chorizo, które także wymagało szybkiej interwencji. Tak powstała dosyć specyficzna, acz niezwykle ciekawa w smaku pizza wiejska.

Pizza wiejska
Pizza wiejska
Masz ochotę na nietypową pizzę? Oto ona! Pizza wiejska z chrzanem, kiełbasą, gruszką i śliwkami. Brzmi ciekawie? Tak też smakuje. Koniecznie sprawdź przepis.

Przepis na pizzę z chrzanem, kiełbasą, gruszką i śliwkami

Dodatki do pizzy:

  • 4 łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • 1/2 twardej gruszki
  • 70g ulubionej kiełbasy – ja wykorzystałam chorizo
  • 1 mała cebula
  • 1 mozzarella
  • 4 duże suszone śliwki

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki – dałam pół na pół mąkę pszenną i żytnią
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na pizzę – do miski wsypuję mąkę, drożdże, cukier i sól. Dolewam oliwę i wodę. Zagniatam wszystkie składniki, formuję kulkę i odstawiam do wyrośnięci w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie ugniatam je delikatnie, aby odgazowało i rozciągam na blaszce do pieczenia pizzy.
  • W małej miseczce mieszam jogurt naturalny z chrzanem. Rozsmarowuję sos na cieście i układam na nim pozostałe składniki: cebulę pokrojoną w piórka, plasterki kiełbasy, gruszkę, śliwki i mozzarellę.
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piekę przez 20-25 minut – ser powinien delikatnie się zarumienić.

pizza wiejska

pizza wiejska

Jak Ci smakuje moja pizza wiejska?


Jeśli spodobał Ci się ten przepis to daj mi o tym znać. Zostaw komentarz na blogu lub polub mnie na Facebooku.