Od bardzo dawna szukałam idealnego przepisu na pancakes. Na blogach kulinarnych obecnie królują wersje bezglutenowe lub wegańskie. Mi natomiast marzyły się takie prawdziwe, amerykańskie placuszki, jakie miałam okazję swego czasu jeść w Nowym Jorku. Szukałam, testowałam, popełniałam błędy aż wreszcie znalazłam. Przepis idealny. Moje pancakes są niezwykle miękkie, lekkie i puszyste. Odrobinę słodkie, ale nie za bardzo. Takie w sam raz. Placuszki podałam z konfiturą z czarnej porzeczki, cytrynowym serkiem ricotta i bananem.

Amerykańskie pancakes
Amerykańskie pancakes
Szukasz przepisu na prawdziwe amerykańskie pancakes? Mam dla Ciebie łatwy i szybki przepis na te placuszki. Idealnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. Chcesz spróbować?

Przepis na amerykańskie pancakes

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie małego jogurtu naturalnego (ok 180-200 g)
  • 1/3 szklanki mleka (ilość zależy od tego jak gęsty jest jogurt)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Smak placuszków można wzbogacić dodając skórkę startą z cytryny, limonki lub pomarańczy. Idealnie będą smakować z syropem klonowym i odrobiną masła.

Sposób przygotowania:

  • Do miski wsypuję wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodaję jogurt i jajko. Mieszam ciasto dodając mleko małymi porcjami – nie wlewam całości od razu, aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Odstawiam ciasto na kwadrans. W tym czasie przygotowuję dodatki do placuszków.
  • Rozgrzewam olej na patelni i wlewam na niego porcję ciasta – połowę ilości jak na naleśniki. Przykrywam patelnię pokrywkę i smażę na średnim ogniu przez ok 1 minutę, aby ciasto wyrosło. Delikatnie odwracam na drugą stronę, aby placuszek się zarumienił.

pancakes

A Ty jaki masz przepis na pancakes?


Podoba Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim ze znajomymi.