Nigdy nie robiłam pierogów. Brakowało mi sprawdzonego, pewnego i łatwego sposobu na ciasto. Wydawało mi się także, że jest to bardzo pracochłonne. Gdy myślałam o pierogach to przed oczami stawał mi zawsze widok babci lepiącej setki ruskich, pakującej je do woreczków i mrożącej dla wnuków, którzy odwiedzają ją co jakiś czas. Najczęściej kupowałam pierogi w znanych barach, gdzie od wielu lat klei je ta sama kobieta.

Czasami jednak przychodzi taki moment, że mam ochotę postawić sobie kulinarne wyzwanie i zmierzyć się z przepisem, który nigdy mi nie wychodził. Gruntownie się do niego przygotowuję, czytam polecane przepisy, szukam sprawdzonych sposobów jak coś przygotować i podejmuję próbę. Taki czas właśnie przyszedł na pierogi. A że w lodówce miałam opakowanie boczniaków bez większego pomysłu na ich wykorzystanie szybko zrodził się pomysł na pierogi z boczniakami. Do smaku dorzuciłam ser bałkański, a dla zagęszczenia farszu twaróg. Wyszło idealnie.

Pierogi z boczniakam
Pierogi z boczniakam
Szukasz sprawdzonego sposobu na pierogi? Sprawdź przepis na pierogi z boczniakami. Gwarantuję idealnie miękkie ciasto i unikalny farsz, który Cię zachwyci.

Przepis na pierogi z boczniakami i serem bałkańskim

Składniki na ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej (wykorzystałam typ 450)
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 60 ml oleju
  • 200 ml gorącej wody (wodę ugotowałam i odstawiłam na 2-3 minuty, aby odrobinę ostygła)

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie odmierzyłam i nic nie sypałam na oko. Chyba właśnie dlatego wyszło ono takie dobre.

Składniki na farsz:

  • 200 g boczniaków
  • 1 duża cebula bądź 2 mniejsze
  • 1 opakowanie (150 g) sera bałkańskiego z mleka owczego
  • 200 g twarogu półtłustego
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 szklanka wody
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • przysmażona cebula w wersji optymalnej
  • skwarki w wersji „na bogato”
  • jogurt naturalny w wersji dietetycznej

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: do miski przesiewam mąkę i sól, a następnie dolewam olej. Gotuję wodę i odstawiam ją na 2-3 minuty, aby delikatnie ostygła. Dolewam wodę do miski z mąką małymi partiami po ok 50 ml i mieszam łyżką, aby składniki połączyły się. Woda będzie bardzo gorąca, więc należy uważać, aby się nie poparzyć. Do wyrabiania ciasta opcjonalnie można wykorzystać mikser. Gdy w misce jest już cała porcja wody zaczynam zagniatać ciasto ręką. Należy ugniatać je przez minimum 10 minut, aby zrobiło się gładkie i elastyczne. Przykrywam ciasto ściereczką i odstawiam na bok na czas przygotowania farszu.
  • Farsz: Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oliwie do momentu aż się zeszkli. Boczniaki myję i kroję na małe kawałki. Bez suszenia dodaję je do cebuli i smażę dalej na dużym ogniu przez 5 minut. Co jakiś czas uzupełniam płyn na patelni dolewając wodę. Gdy grzyby zaczynają robić się miękkie zmniejszam temperaturę i przykrywam patelnię. Duszę całość kolejne 10 minut dolewając co jakiś czas odrobinę wody. Ostatecznie cały płyn powinien odparować. Gdy na patelni zostaną tylko miękkie grzyby z delikatnie rozgotowaną cebulą dodaję oba rodzaje serów i mieszam dokładnie. Doprawiam solą (uwaga na ilość ponieważ ser bałkański jest słony) i pieprzem (tego nie żałuję i sypię sporo). Ostawiam farsz do ostygnięcia.
  • Pierogi z boczniakami: Obsypuję blat mąką i zaczynam wałkować ciasto (dla wygody podzieliłam je na kilka mniejszych części). Wycinam z niego kółka, nakładam po 1 łyżeczce farszu i sklejam. Gotuję w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Gotowe pierogi suszę na czystej ściereczce, a następnie układam na patelni z tłuszczem i podsmażoną cebulką. Nadmiar ciasta można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić na kolejny raz, a nadprogramową ilość farszu wyjadać łyżeczką z patelni.

pierogi z boczniakami

pierogi z boczniakami

pierogi z boczniakami

A Ty jakie pierogi lubisz najbardziej?


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.