Pierogi ruskie są zdecydowanie moimi ulubionymi. Nie jestem jednak ekspertem w dziedzinie ich lepienia. Udało mi się co prawda ostatnio przygotować rewelacyjne pierogi z boczniakami (nadal jestem w szoku, że wyszły), jednak daleko mi do osoby masowo produkującej ten przysmak. Mając ochotę na ruskie idę nieco na skróty: korzystam z zapasów dostarczanych przez rodzinę, kupuję gotowe pierogi ze sprawdzonej pierogarni lub szykuję naleśniki z farszem ruskim. Te ostatnie stanowią świetną alterntywę dla mniej wprawionej kuchareczki, a smakują rewelacyjnie. Idealnie nadają się na obiad do pracy lub kolację. Plus są szybkie i łatwe do przygotowania.

Naleśniki z farszem ruskim
Naleśniki z farszem ruskim
Lubisz pierogi ruskie, ale nie chcesz ich lepić? Wypróbuj naleśniki z farszem ruskim. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealne na obiad lub kolację.

Przepis na naleśniki z farszem ruskim

Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki mąki żytniej (można zstąpić mąką pszenną)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 małe jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 100 g chudego boczku
  • 3-4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 1 duża bądź 2 małe cebule
  • sólo i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Dodatki:

  • wersja dietetyczna: jogurt naturalny bądź kefir
  • wersja dla smakoszy: podsmażona cebulka

Sposób przygotowania:

  • Ciasto na naleśniki. Wszystkie składnik (mąka, mleko, jajka, przyprawy) mieszam w misce, aż ciasto zrobi się gładkie. Odstawiam je na bok, aby „dojrzało” i zabieram się za przygotowanie składników na farsz.
  • Farsz do naleśników. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości (nie solę wody). Cebulę i boczek kroję w drobną kostkę, a następnie podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodaję ugotowane i rozgniecione ziemniaki oraz twaróg. Twarogu nie rozdrabniam zbyt mocno, ponieważ lubię, gdy czuć jego kawałki w farszu. Łączę wszystkie składniki,  doprawiając solą i pieprzem. Aby farsz nie był zbyt suchy dodaję do niego jogurt naturalny, niemniej ten składnik można pominąć.
  • Naleśniki z farszem ruskim. Z ciasta smażę cienkie naleśniki, a następnie wypełniam je przygotowanym farszem. Z podanych ilości powinno wyjść ok 8 naleśników. Podaję je z jogurtem naturalnym. Bardzo dobrze smakują także odsmażone ze zrumienioną cebulką.

A czy Ty lubisz naleśniki z farszem ruskim?


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.