Hummus to doskonały sposób na szybki i smaczny posiłek. No, może nie do końca szybką, gdy wykorzystuje się suszoną ciecierzycę, która wymaga wcześniejszego namoczenia. Zawsze oczywiście można pójść na skróty i posłużyć się ciecierzycą z puszki. Ja zazwyczaj namaczam ciecierzycę rano przed wyjściem do pracy lub wieczorem zanim położę się spać. Tak długo moczona ciecierzyca potrzebuje znacznie mnie czasu, aby się ugotować. Niezależnie od tego jaki rodzaj ciecierzycy wybierzesz sam proces przygotowania hummusu jest banalnie łatwy i każdy, nawet największy kulinarny laik, powinien sobie z nim poradzić. Jako dodatek do hummusu proponuję karmelizowaną gruszkę, która wprowadza odrobinę słodyczy do potrawy. Świetnie sprawdzą się też inne wariacje smakowe, jak dynia, buraczki, awokado czy bób.

Hummus z karmelizowaną gruszką
Hummus z karmelizowaną gruszką
Hummus to doskonały sposób na szybki i smaczny posiłek. Szukasz przepisu na oryginalny hummus? Koniecznie spróbuj wersję z karmelizowaną gruszką.

Przepis na hummus z karmelizowaną gruszką

Składniki:

  • 5 łyżek sezamu
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie odsądzona ciecierzyca z puszki)
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

  • Jeżeli stosujesz suszoną ciecierzycę należy moczyć ją minimum 4 godziny, a następnie ugotować do miękkości. Ciecierzycę z puszki wystarczy odsączyć z zalewy.
  • Sezam prażę na suchej patelni. Gdy zrobi się złocisty przesypuję go do blendera i miksuję.
  • Gruszkę kroję w kostkę i karmelizuję na patelni wraz z łyżką cukru trzcinowego. Gdy z cukru zacznie robić się gęsta kleista masa dodaję sok wyciśnięty z 1/4 cytryny. Zbieram łopatką cukier z dna patelni i przekładam całość do blendera, gdzie znajduje się zmielony sezam.
  • Dodaję do blendera pozostałe składniki: czosnek, ciecierzycę i skórkę startą z cytryny. Miksuję wszystko powoli dolewając oliwę i sok z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Osobiście lubię, gdy ciecierzyca nie jest bardzo dokładnie zmielona i czuć delikatne grudki. Gdyby hummus okazał się zbyt gęsty dolej do niego więcej oliwy bądź odrobinę przegotowanej wody.
  • Podaję ze świeżym pełnoziarnistym pieczywem lub pokrojonymi w paski warzywami (papryka, marchewka, seler naciowy, ogórek). Kanapki skrapiam odrobiną oliwy z oliwek i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.

hummus z karmelizowaną gruszką

A Ty jak przygotowujesz hummus?


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.