Tak, dzisiaj naleśniki mają swoje święto! Dlatego właśnie mam dla Was przepis na żytnie, pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem. Aby wzbogacić farsz dodałam do niego także ricottę, cukinię i suszone pomidory. Przyznam szczerze, że nie jestem ekspertem w smażeniu naleśników. U nas w domu sztuka ta o wiele lepiej wychodzi Radkowi. Niemniej w związku z tym, że to ja mam obecnie dużo wolnego czasu musiałam zakasać rękawy i zabrać się do roboty. Jak na moje możliwości wyszło nienajgorzej.

Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem
Szukasz sprawdzonego przepisu na naleśniki ze szpinakiem? Wejdź i zobacz jak zrobić naleśniki ze szpinakiem, cukinią i suszonymi pomidorami. Będą smacznie!

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto naleśnikowe (8 naleśników, nie licząc pierwszego, który się nie udał):

  • 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej (można zastąpić zwykłą mąką pszenną)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 1/2 małej cukinii
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 150 g młodych liści szpinaku
  • 100 g serka ricotta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony

Sposób przygotowania:

  • W miesce mieszam dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Jeżeli będzie zbyt gęste można dodać nieco wody lub mleka. Proporcje mąki i mleka można ustalić wg własnych preferencji. Ciasto odstawiam na kilka minut. W międzyczasie przygotowuję farsz.
  • Czosnek kroję w cienkie plasterki, a cebulę i cukinię w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej przygotowane warzywa. Kiedy cebula się zeszkli dodaję szpinak oraz pokrojone na mniejsze kawałki pomidory suszone odsączone z zalewy. Doprawiam gałką muszkatołową, pieprzem cayenne, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zmniejszam gaz i duszę wszystko pod przykryciem do momentu aż szpinak zrobi się miękki (ok 5 minut). Wyłączam gaz, pozostawiam farsz do przestygnięcia i zaczynam smażyć naleśniki (technika wg preferencji).
  • Gdy naleśniki są już gotowe wracam do szpinaku – dodaję do niego riccottę i dokładnie mieszam. Nakładam farsz na naleśniki i zwijam je. Układam w naczyniu żaroodpornym i zalewam sosem pomidorowym. Ja wykorzystałam samodzielnie przygotowany słodki sos pomidorowy z wanilią, ale można użyć dowolnego – krojone pomidory z puszki też będą pasować. Zapiekam naleśniki przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Brzmi pracochłonnie? Tak Ci się tylko wydaje. Na przygotowanie wszystkiego potrzebujesz ok 45 minut. Natomiast przy dobrej organizacji czas da się zredukować nawet i do 30 minut – rzecz jasna przy założeniu, że jednocześnie robisz farsz i smażysz naleśniki. Danie idealnie nada się nie tylko na kolację, ale także jako lunch do pracy.

przepis na naleśniki ze szpinakiem

przepis na naleśniki ze szpinakiem

Sprawdź moje inne przepisy na naleśniki


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.

A Ty jak podajesz naleśniki?