Czasami mam taki dzień, że od rana przeglądam książki kucharskie. Przyjemność sprawia mi patrzenie na ładne zdjęcia potraw, zwłaszcza z etapu ich przygotowywania. Ostatnio szukając natchnienia na smaczny obiad zajrzałam do zbioru przepisów Jamiego Olivera z cyklu „30 minut w kuchni”. Trafiłam w niej na przepis na wiosenną lasagnę ze szpinakiem, bobem i szparagami. Niestety dwa ostatnie składniki w sezonie zimowym są niemalże niedostępne. Szybko jednak w czeluściach lodówki znalazłam godne zamienniki. Jakie? Czytaj dalej.

Lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami
Lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami
Łatwa do przygotowania lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami. Także w wersji wegetariańskiej. Inspirowana przepisem Jamiego Olivera.

Przepis na lasagne ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje:

  • 8 płatów makaronu typu lasagne (w wersji niewymagającej wcześniejszego gotowania)
  • 100 g drobno pokrojonego salami (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
  • 100 g serka ricotta
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 150 g szpinaku (wykorzystałam duże liście razem z łodygami)
  • 2/3 szklanki mrożonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i podsmażam na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodaję rozdrobnione salami (można pominąć) oraz liście szpinaku razem z pokrojonymi łodyżkami. Smażę do momentu aż szpinak zmięknie. Wsypuję mrożony groszek, dolewam pół szklanki wody, wyciskam sok z cytryny i dodaję ricottę. Mieszam całość. Doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i duszę przez 5 minut.
  • W tym samym czasie przygotowuję sos pomidorowy. Wlewam pokrojone pomidory z puszki do rondelka i doprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Zostawiam do zagotowania.
  • Na spod blaszki wykładam 1/3 sosu pomidorowego. Następnie układam obok siebie 2 płaty lasagne. Pokrywam je farszem szpinakowym i przykrywam kolejnym płatem lasagne. Powtarzam tę czynność do momentu aż skończy mi się farsz. Ostatnią warstwę lasagne pokrywam sosem pomidorowym (1/3 porcji). Pozostały sos umieszczam w „szparach” pomiędzy lasagną a blaszką. Na samą górę wykładam kawałeczki masła, dzięki czemu makaron nie wyschnie podczas pieczenia.
  • Przykrywam blaszkę szczelnie folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 na 25 minut. Następnie zdejmuję folię aluminiową i układam na pomidorach rozdrobnioną mozzarellę. Wstawiam do piekarnika na kolejne 10 minut, aby ser się rozpuścił.

lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami

lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami

lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami

lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami

lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami

lasagne ze szpinakiem, groszkiem i pomidorami

A ty jaki masz pomysł na dzisiejszy obiad?


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi.