Lubię kuchnię azjatycką. Lubię ją za jej intensywny smak, proste składniki i krótki czas niezbędny na przygotowanie dania. Jeszcze bardziej lubię eksperymentować w kuchni. A najbardziej lubię połączenie obu, czyli eksperymenty na kuchni azjatyckiej. Nie mając pomysłu na obiad zrobiłam szybki przegląd zawartości lodówki i szafek. Wciągnęłam kilka produktów, na które potencjalnie miałabym ochotę, bądź które wymagają szybkiego zjedzenia, aby nie wylądowały w koszu na śmieci. Zaczęłam się zastanawiać… co by tu dzisiaj upichcić. Mam! Stir-fry z kurczakiem, a do tego lekki sos na bazie cytryny i mleczka kokosowego.

Cytrynowo-kokosowe stir-fry z kurczakiem
Cytrynowo-kokosowe stir-fry z kurczakiem
Zapraszam na domowe stir-fry z kurczakiem w cytrynowo-kokosowym sosem. Danie jest szybkie i łatwe. Przygotujesz je w 15 minut. To jak, gotujesz ze mną?

Przepis na stir-fry z kurczakiem

Składniki na porcję dla 2 osób:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • solidna garść fasolki szparagowej (wykorzystałam mrożoną)
  • 2 grzyby shitake i woda z ich moczenia (można pominąć, niemniej, grzyby dodają azjatyckiego klimatu)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju ryżowego (mam wersję z aromatem z zielonej herbaty, można jednak wykorzystać dowolny tłuszcz)
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka sezamu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • sezam do posypania
  • świeże zioła, np. natka pietruszki, szczypiorek, kolendra, mięta bądź to czym akurat dysponujesz
  • brokuł
  • makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

  • Z zasady stir-fry ma być daniem szybkim, więc zaczynam od przygotowania wszystkich niezbędnych składników. Podstawą jest marynata do mięsa: kurczaka kroję w cienkie paski, bardzo drobno siekam imbir i czosnek, ścieram skórkę z cytryny. Wkładam wszystkie składniki do miseczki. Zalewam je sosem sojowym i sokiem z cytryny oraz obficie posypuję pieprzem cayenne. Mieszkam dokładnie i wstawiam na kilka minut do lodówki.
  • Do małej miseczki wkładam grzyby shitake i zalewam je gorącą, ale nie wrzącą woda. Odstawiam na bok do namoczenia.
  • Czas na warzywa. Marchewkę kroję w bardzo cienkie słupki, a cebulę w dosyć grube piórka. Wlewam olej na patelnię i wrzucam warzywa na rozgrzany tłuszcz. Smażę na dużym ogniu ciągle mieszając do momentu aż marchewka zacznie robić się miękka, a cebula zeszkli (ok 3-4 minut).
  • W tym samym czasie w rondelku grzeję wodę, do której wkładam małe różyczki brokuła. Gotuję go do momentu aż zacznie robić się miękki, jednocześnie uważając, aby pozostał lekko chrupiący. Na ostatnią minutę dorzucam do niego fasolkę szparagową. Do wody, w której przed chwilą przygotowałam brokuła wkładam makaron ryżowy i gotuję wg instrukcji podanej na opakowaniu.
  • Do marchewki i cebuli dodaję mięso wraz z marynatą i smażę dalej na wysokim ogniu. Kurczak powinien dojść bardzo szybko. Gdy zacznie się rumienić dorzucam fasolkę szparagową oraz sezam. Smażę jeszcze przez 2 minuty i zalewam całość mleczkiem kokosowym. Dodaję pokrojone w paseczki grzyby shitake wraz z 2 łyżkami wody, w której się moczyły. Gotuję danie jeszcze przez 2-3 minuty, aby wszystkie smaki połączyły się. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Gdyby sos za bardzo odparował można dodać do niego 2-3 łyżeczki wody.

A Ty, jak przygotowujesz stir-fry?

Cytrynowo-kokosowe stir-fry z kurczakiem

 

Sprawdź moje inne pomysły na obiad w 15 minut


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim z innymi