Nie jestem fanką meksykańskiego jedzenia. Jak dla mnie jest ono zbyt pikantne i ciężkostrawne. Od czasu do czasu  jednak dla odmiany serwuję coś pochodzącego z tamtego regionu świata. Jednym z moich ulubionych dań są tacos. W Polsce nie znalazłam jeszcze dobrej knajpy meksykańskiej, dlatego najcześciej przygotowuję domowe tacos.

Tacos wbrew pozorom to bardzo łatwe danie. Najważniejszym i zarazem najtrudniejszym elementem są kukurydziane tortille. Aby ułatwić sobie zadanie wybieram gotowe „łódeczki”. Kupując je warto sprawdzić skład, ponieważ bardzo często producenci oszczędzają i dodają sporo składników, których nie ma w oryginalnej recepturze. Obowiązuje zasada im krótsza lista składników tym lepiej.

Tacos składać się powinno z mięsa wołowego, zasadniczo jednak dodać do niego można to, co akurat znajduje się w lodówce. Podstawą mojego dania była kiełbasa chorizo. Aby było ono bardziej sycące dodałam także kuskus.

Domowe tacos
Domowe tacos
Tacos to świetna sposób na ciekawy i szybki obiad. Sprawdź mój przepis na domowe tacos, które zachwycą Twoją rodzinę i znajomych. Są łatwiejsze niż myślisz!

Przepis na domowe tacos

Składniki:

  • 8 łódeczek tacos
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 3 łyżki ciecierzycy z puszki (można dodać gotowaną)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki (w sezonie polecam świeżą)
  • 1 cebuła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży i dojrzały pomidor (można zastąpić pomidorami z puszki)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • tarty ser cheddar
  • 1 awokado doprawione solą i pieprzem oraz skropione oliwą i sokiem z limonki
  • kasza kuskus
  • domowy sos czosnkowy (1 starty ząbek czosnku na 1 łyżkę jogurtu naturalnego) lub kwaśna śmietana
  • świeża kolendra – ja nie miałam, więc dodałam szczypiorek
  • ulubiona sałata lub kiełki

Sposób przygotowania:

  • Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej drobno posiekany czosnek i cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaję pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę, ciecierzycę i kukurydzę oraz rozdrobionego pomidora. Doprawiam do smaku. Duszę na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
  • W międzyczasie przygotowuję kaszę kuskus – zalewam ją wrzątkiem i dostawiam na kilka minut. Gdy jest gotowa umieszczam jedną łyżkę kaszy w każdej łódeczce, posypuję ją startym serem cheddar, na który wykładam sos pomidorowy z kiełbasę i warzywami.
  • Podaję z drobno pokrojonym awokado, domowym sosem czosnkowym i kiełkami.

A Ty jak przygotowujesz domowe tacos?

domowe tacos

Sprawdź moje inne pomysły na obiad


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się nim ze znajomymi.