Minestrone – brzmi interesująco? To nic innego jak zwykła zupa jarzynowa. Nie ma jednego sprawdzonego przepisu na tę potrawę. Z minestrone jest jak z pierogami, gdzie każdy ma swój przepis na ciasto i farsz. W zależności od regionu oraz sezonu gotuje się ją z innych warzyw. Różni się także sposób podania – jedni serwują ją z makaronem, inni z grzankami. Czasami przypomina rosół, innym razem jest zaciągnięta śmietaną, a niekiedy występuje jako krem.

Włoska zupa minestrone

Włoska zupa minestrone
Włoska zupa minestrone
Minestrone to włoska zupa jarzynowa. Nie ma jednego przepisu na minestrone. W zależności od sezonu przygotowuje się ją z innych warzyw. Sprawdź mój przepis.

Po powrocie z urlopu dopadła mnie grypa żołądkowa, dlatego przez cały tydzień głównie żywiłam się zupami. Nie tylko nawadniają one organizm, ale także dostarczają odpowiedniej dawki witamin, znajdujących się w warzywach. Na sam koniec tygodnia postanowiłam nieco poszaleć i wprowadzić odrobinę smaku do gotowanych potrwa. Przygotowałam standardową zupę jarzynową, a następnie doprawiłam ją odrobiną harissy i mleczka kokosowego. Całość podałam z pikantnymi grzankami i prażonym sezamem.

Przepis na zupę w stylu minestrone

Składniki na garnek o pojemności 2 litrów:

  • 1 średniej wielkości por (biała część)
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka harissy (można zastąpić 1 łyżeczką pieprzu cayenne lub świeżą papryczką chili)
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta całki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny i odrobina startej skórki z cytryny
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

W zależności od zawartości lodówki oraz dostępności warzyw można skorzystać z innych składników. Idealnie nada się cukinia, seler naciowy, fasolka szparagowa, botwinka czy świeża kukurydza. Do garnka wrzucić można wszystko to, na co akurat ma się ochotę bądź czemu kończy się termin przydatności do spożycia.

Dodatki:

  • prażony sezam
  • grzanki (chleb żytni pełnoziarnisty, szczypta pieprzu cayenne, oliwa z oliwek)
  • kleks jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  • W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło z oliwą z oliwek. Gdy tłuszcze się połączą wrzucam na nie drobno pokrojony por, czosnek i cebulę. Podsmażam przez ok 5 minut na niewielkim ogniu uważając, aby składniki się nie przypaliły.
  • Następnie dodaję pozostałe warzywa pokrojone w kostkę. Zwiększam nieco ogień i duszę całość pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
  • Zalewam garnek zimną wodą i pozostawiam na niewielkim gazie do momentu aż warzywa zrobią się miękkie. Jeżeli płyn za bardzo odparuje dolewam wodę.
  • Po ok 30 minutach gotowania dodaję do zupy harissę, mleczko kokosowe, cynamon, gałkę muszkatołową, sok i skórkę z cytryny oraz sól i pieprz.
  • Podaję z prażonym sezamem, pikantnymi grzankami z chleba żytniego i odrobiną jogurtu naturalnego.

Sprawdź moje inne pomysły na domową zupę


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.