Uwielbiam gorące zupy. Zwłaszcza zimą. Idąc do restauracji zawsze proszę o ekstra gorącą zupę. Od dziecka jestem także wielką fanką rosołu. Niedzielne obiady w dzieciństwie kojarzą mi się przede wszystkim z rosołem mojej babci, gotowanym na wiejskiej kurze i podawanym z domowym makaronem.

Makaronu sama nie robię, ale gdy tylko zaczyna się sezon nieprzyjemnej jesienno-zimowej pogody rosół gości na moim stole bardzo często. Gotuję go zazwyczaj na wołowinie (opcjonalnie na kaczce), koniecznie z dużą ilością warzyw i przypraw. Nigdy natomiast nie dodaję kostek rosołowych czy bulionetek. Wg mnie jest to chodzenie na łatwiznę, dlatego gorąco wszystkich zachęcam do odstawienia polepszaczy smaku i gotowanie rosołu wg starej sprawdzonej metody.

aromatyczny rosół wołowy

Przepis na aromatyczny rosół wołowy

Składniki na garnek o pojemności 2,5 litra:

  • 200 g mięsa wołowego z kością
  • 4 duże marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • kawałek pora (biała część)
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynku lub 1 świeża gałązka
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól morsa wg uznania
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Mięso myję i wkładam do garnka z grubym dnem. Podsmażam na oliwie z oliwek z dodatkiem 2 ząbków czosnku przez 2-3 minuty z każdej strony.
  • W tym czasie obieram cebulę i przypalam ją nad gazem, aby zrobiła się miękka i lekko sczerniała.
  • Gdy mięso jest już delikatnie zarumienione dodaję do niego pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz por i cebulę. Całość zalewam zimną wodą i zmniejszam gaz do minimum. Podgrzewam bez przykrycia.
  • Jak tylko woda się zagotuje zbieram szumy i dodaję przyprawy. Gotuję na wolnym ogniu przez 2,5 godziny uzupełniając co pewien czas wodę.
  • Kiedy warzywa zrobią się miękkie, a mięso zacznie się rozpadać dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i gotuję jeszcze przez 30 minut.

aromatyczny rosół wołowy

A Ty jakie zupy lubisz?

Szukasz inspiracji? Sprawdź moje inne przepisy na rosół i zupy.


Podobał Ci się ten wpis? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.