Idealne śniadanie wcale nie musi być fit, ani super zdrowe. Idealne jest wtedy, gdy smakuje jedzącemu. Oczywiście zawsze staram się, aby miało ono odpowiednie wartości odżywcze i szukam zdrowych zamienników dla popularnych produktów. Niemniej robię to tak, aby nie popadać ze skrajności w skrajność. W końcu nie samą owsianką człowiek żyje i od czasu do czasu może pozwolić sobie na nieco bardziej kaloryczne danie.

Idealne śniadanie

W weekendowe poranki, gdy Radek jeszcze śpi, lubię zakraść się do kuchni i przygotować dla nas idealne śniadanie. Staram się, aby za każdym razem było ono inne i zawierało sezonowe składniki. Obecnie w warzywniaku pod moim domem królują gruszki. Warto je wykorzystać, ponieważ właśnie teraz są one najlepsze. Dzisiaj na śniadanie serwuję naleśniki podane z serkiem Philadelphia, duszoną gruszką i słodkim syropem pomarańczowym.

idealne śniadanie

Przepis na naleśniki

Naleśniki najczęściej przygotowuję „na oko” – jak większość osób zapewne. Poniżej znajdują się proporcje, które zazwyczaj wykorzystuję.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  • Jajka ubijam mikserem przez minimum 5 minut.
  • Do osobnej miski przesypuję mąkę. Dodaję do niej proszek do pieczenia i sól. Wlewam mleko i mieszam składniki.
  • Następnie delikatnie przekładam ubite jajka i łączę je z mąką i mlekiem. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać więcej mleka. Powinno jednak być idealne.
  • Rozgrzewam odrobinę oleju na patelni i smażę z niej niewielkie naleśniki. Mam w zwyczaju smażyć naleśniki na niewielkim ogniu i pod przykryciem. Dzięki czemu są nieco bardziej puszyste i miękkie. Każdy jednak ma odmienną technikę, więc usmażcie jest tak, jak lubicie najbardziej.
  • Gotowe naleśniki smaruję serkiem Philadelphia i solidnie skrapiam syropem pomarańczowym, w którym dusiłam gruszkę.

Przepis na gruszkę duszoną w syropie pomarańczowym

Składniki:

  • 1 duża i dojrzała gruszka
  • 1 łyżka miodu (wykorzystałam rzepakowy)
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej takiego z miąższem)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  • Gruszkę myję dokładnie i kroję na mniejsze kawałki. Wydrążam z niej pestki.
  • Rondelek stawiam na bardzo małym ogniu i rozpuszczam w nim miód. Gdy jest on już płynny wkładam do niego gruszkę i smażę przez maksymalnie 2 minuty tak, aby miód pokrył dokładnie każdy kawałek.
  • Dolewam sok pomarańczowy i doprawiam gałką muszkatołową. Przykrywam garnek pozostawiając  szparę, aby płyn mógł odparować. Duszę gruszkę w ten sposób przez ok 15 minut. W tym czasie sok powinien zredukować swoją objętość o połowę.

naleśniki z prażoną gruszką i syropem pomarańczowym

A jakie jest Twoje idealne śniadanie?

Sprawdź moje inne pomysły na śniadanie


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi