Okrągłe, podłużne, pomarańczowe, zielone lub żółte. Dynie. Sezon na nie właśnie trwa w najlepsze, więc koniecznie trzeba go wykorzystać. Mając wolną sobotę wybrałam się na pobliski stragan i zakupiłam kilka na sztuk na różnego rodzaju przetwory. Jedną od razu wrzuciłam do piekarnika z myślą o aromatycznej i rozgrzewającej zupie.

pieczona dynia

pieczona dynia

pieczona dynia

Przepis na krem z pieczonej dyni z gruszką

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia odmiany hokkaido
  • 2 dojrzałe i soczyste gruszki
  • 1 biała cebula
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • kawałek laski cynamonu lub 1/3 łyżeczki sproszkowanego
  • 5 nitek szafranu
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

Dodatki:

  • pestki dyni
  • sezam
  • kremowy ser kozi
  • grzanki z chleba pełnoziarnistego żytniego

Bardzo dobrze pasować będą także kiełki, prażone migdały bądź kawałki świeżej lub grillowanej gruszki.

Sposób przygotowania:

  • Umytą dynię kroję na ćwiartki i pozbawiam pestek. Piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do momentu aż zrobi się miękka (ok 20-30 minut). Następnie obieram ją ze skóry i kroję na mniejsze kawałki.
  • W międzyczasie kroję w kostkę cebulę i gruszkę (razem ze skórką). Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i przekładam na nią gruszkę z cebulą. Gdy zaczną robić się miękkie dodaję ocet i smażę jeszcze przez kilka minut aby płyn odparował.
  • W garnku podgrzewam bulion z imbirem, cynamonem, skórką z cytryny i szafranem. Gdy zrobi się gorący dodaję upieczoną dynię oraz gruszkę z cebulą. Podgrzewam jeszcze przez kilka minut, wyłączam gaz i pozostawiam do przestygnięcia na kwadrans.
  • Miksuję zawartość garnka. Jeżeli wykorzystujesz korę cynamonu to pamiętaj o wyciągnięciu jej zanim użyjesz blendera. Następnie dodaję sok wyciśnięty z cytryny i jogurt. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Podaję z prażonymi ziarnami sezamu i pestkami dyni, łyżką miękkiego koziego sera oraz grzankami z chleba żytniego.

krem z pieczonej dyni z gruszką

krem z pieczonej dyni z gruszką

Jak zrobić szybki bulion?

Dostępność bulionu warzywnego często stanowi dla mnie problem. Nie zawsze mam go pod ręką, a często jest potrzebny.  Ja sobie poradzić z jego brakiem? Na potrzeby różnych zup przygotowałam szybki przepis, który stosuję, gdy mam ok 30 minut czasu. Mam nadzieję, że przyda się także Tobie.

Składniki podstawowe:

  • 500 ml wody
  • 3 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy

Jeżeli mam pod ręką to dodaję także garść natki pietruszki, świeży lubczyk, czosnek.

Sposób przygotowania:

  • Marchewkę i pietruszkę myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Nie musi to być idealna kostka.  Wrzucam je do garnka z grubym dnem i podsmażam z dodatkiem oliwy. Następnie zalewam wodą i zaczynam gotować.
  • Cebulę przypalam na płomieniu gazowym ze wszystkich stron. Kiedy skórka zaczyna robić się zwęglona dodaję ją do gotującego się wywaru.
  • Gdy zupa zacznie się gotować zmniejszam gaz, dodaję przyprawy (czubricę, sól i pieprz) i przykrywam garnek. Gotuję przez ok 20 minut do momentu aż warzywa zrobią się miękkie.
  • Bulion można wykorzystać od razu jako bazę do innych zup lub przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Sprawdź moje inne pomysły na domową zupę


Podobał Ci się ten przepis? Podziel się nim z innymi