Owsianka wcale nie musi być nudna. Wystarczy tylko odrobinę pokombinować, aby ze zwykłych płatków wyczarować ciekawe danie i rozpocząć dzień od uśmiechu na twarzy. Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na owoce pod kruszonką z płatków owsianych, zapiekane na owsiance.

owoce pod kruszonką

Przepis na owoce pod kruszonką

Podane ilości składników wystarczą na śniadanie dla dwóch osób.

Składniki na zapiekaną owsiankę:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 100 ml kefiru (można zastąpić mlekiem)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Owoce:

  • 6 dużych dojrzałych śliwek
  • dwa małe, soczyste jabłka
  • 1 miękka gruszka

Warto wykorzystać owoce sezonowe lub to co akurat masz pod ręką. Idealnie pasują maliny, truskawki, jagody czy wiśnie. Im więcej różnorodnych owoców dodasz tym lepiej.

Składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
  • 3 łyżki soku z cytryny

Do kruszonki można dodać jeszcze płatki migdałów czy pokruszone orzechy.

owoce pod kruszonką

Jak zapiekać owoce pod kruszonką?

  • Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję oba rodzaje płatków (orkiszowe i owsiane) oraz cynamon. Zalewam całość kefirem i dokładnie mieszam, aby składniki połączyły się. Na masę z płatków i kefiru wykładam umyte i pokrojone owoce.
  • Drugą porcję płatków wsypuję do malaksera i mielę przez kilka sekund, aby płatki rozdrobniły się. W rondelku rozgrzewam miód i olej kokosowy. Dolewam powstały płyn i sok z cytryny do płatków oraz dosypuję sezam i słonecznik. Mieszam wszystkie składniki do momentu aż się połączą.
  • Wykładam kruszonkę na owoce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę ok 25 minut do momentu aż kruszonka zarumieni się na złoty kolor.

 

Sprawdź moje inne pomysły na ciekawe śniadania


Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj go lub podziel się z innymi