Jestem czekoladoholikiem. Gdy tylko w moim pobliżu wyczuwam czekoladę, niezależnie od tego w jakiej postaci, od razu włącza mi się potrzeba zjedzenia jej. Uwielbiam smak gorzkiej czekolady, delikatnie rozpływającej się w ustach. Niestety ze względu na problemy z utrzymaniem wagi na w miarę stabilnym poziomie nie przechowuję w domu ani grama tego „narkotyku”.

Podobnie jest z innymi słodyczami i przekąskami. Działają one na mnie jak magnez i nie mogę w ich obecności wyzbyć się przekonania, że przecież jeden cukierek czy ciasteczko nie zaszkodzi. Ano zaszkodzi, ponieważ na jednym nigdy się nie skończy. Dlatego od kilku już lat wielkim łukiem omijam w sklepie dział ze słodyczami i przekąskami. Aby jednak wynagrodzić sobie to wyrzeczenie przygotowuję w domu zdrowe przekąski, które podaję do popołudniowej kawy lub zajadam na drugie śniadanie w pracy.

Szybkie i zdrowe przekąski do pracy

Swego czasu, gdy tylko w pracy łapał mnie głód od razu sięgałam za portfel i udawałam się w kierunku automatu z batonami. Tłumaczyłam sobie, że wybieram te zdrowe batony, zawierające orzechy i prawdziwą czekoladę. Nic bardziej mylnego. Po przeczytaniu składu okazywało się, że faktycznie nie zawierają one cukru, niemniej w jego miejsce pojawiał się syrop glukozowo-fruktozowy (tuczący jeszcze bardziej) i morze „witaminy” E. Po zjedzeniu takiego batonika byłam jeszcze bardziej głodna, niż przed wycieczką do automatu.

Pewnego dnia, gdy spodnie zrobiły się za ciasne powiedziałam dość śmieciowemu jedzeniu! Czas postawić na zdrowe przekąski, które nasycą mnie na kilka godzin i nie będą przeszkadzać w pracy. Przedstawiam Wam moje ulubione przepisy na domowe i zdrowe „słodycze”.

Przepis na wegańskie brownie z batata

Składniki:

  • 1 duży batat (słodki ziemniak)
  • 7 łyżek mąki ryżowej
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Wegańskie brownie z batata

 

Przygotowanie:

  • Batata myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję na parze, aż będzie miękki (ok 15-20 minut).
  • Do miski wsypuję wszystkie suche składniki: mąkę ryżową, kakao, słonecznik, siemię lniane, sezam, wiórki kokosowe i sól. Mieszam je dokładnie. Jeżeli nie posiadasz mąki ryżowej możesz ją przygotować samodzielnie, mieląc bardzo dokładnie płatki ryżowe.
  • Ugotowanego ziemniaka rozgniatam widelcem i dodaję do pozostałych składników. Dolewam syrop klonowy. Łączę wszystkie składni. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche można dodać 1-2 łyżki wody.
  • Niewielką blaszkę smaruję oliwą z oliwek i wykładam na nią ciasto. Piekę w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut (opcja góra-dół).
  • Ciasto kroję dopiero, gdy całkowicie ostygnie. Dzielę je na batony i zabieram ze sobą do pracy. Jest to idealny sposób na podwieczorek, czyli przekąskę jedzoną między obiadem i kolacją.

 

Wegańskie brownie z batata

Przepis na wegańskie ciastka zbożowe z bananem

Jest to najłatwiejszy przepis na ciasteczka owsiane jaki znam. Na jego przygotowanie potrzebujecie ok 30 minut, łącznie z pieczeniem.

Składniki:

  • 1 duży dojrzały banan
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków żytnich
  • 3 łyżki płatków pszennych
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 50 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Wegańskie ciasteczka owsiane z bananem

 

Przygotowanie:

  • Do małej miseczki wsypuję rodzynki i zalewam je 50 mililitrami gorącej wody. Odstawiam na kilka minut.
  • W dużej misce rozgniatam banana i łączę go ze wszystkimi płatkami, solą i syropem klonowym. Dodaję rodzynki i wodę, w której się moczyły. Dokładnie łączę i ugniatam składniki. Pozostawiam na 5 minut, aby płatki wchłonęły wodę.
  • Blaszkę smaruję oliwą z oliwek i wykładam na nią ciasto. Jedno ciasteczko to jedna czubata łyżka ciasta. Piekę w temperaturze 200 stopni przez ok 15 minut. Ciasteczka w połowie pieczenia można obrócić, niemniej nie jest to wymagane. Powinny być miękkie w środku i chrupiące na wierzchu.

 

Wegańskie ciasteczka owsiane z bananem

Składniki na zdrowe przekąski, które zawsze mam w domu

  • płatki owsiane, żytnie, jaglane lub inny dowolny rodzaj – ważne, aby były naturalne i niesłodzone
  • wszelkiego rodzaju otręby – naturalne bez aromatu i cukru
  • siemię lniane i sezam
  • pestki słonecznika lub dyni
  • orzechy, pistacje (bez soli) i migdały
  • wiórki kokosowe i mak
  • rodzynki, daktyle, morele, śliwki lub inne suszone owoce
  • miód lub syrop klonowy, opcjonalnie cukier trzcinowy
  • dowolne świeże owoce, np. gruszki, jabłka lub banany