Pamiętacie mule z Lidla, które testowałam kilka tygodni temu? Wyszły zaskakująco smacznie. Sama nie mogłam wyjść z podziwu, że w tego typu sklepie trafić można na taki produkt, który w dodatku nie będzie mrożony. Mając to wszystko na uwadze z nadzieją wkładałam do koszyka małże znalezione w Biedronce. Niestety tutaj nie było już tak różowo. Przede wszystkim produkt był mrożony, co odejmowało mu jeden punkt na starcie. Wielkość muszli również nie zachwycała. Niemniej za cenę niecałych 10 zł zdecydowałam się produkt przetestować. Tak z czystej ciekawości.

Postanowiłam podać małże w sosie cytrynowym na bazie białego wina. O ile sos wyszedł cudownie aromatyczny, to muszle okazały się nietrafionym dodatkiem ze względu na swoją jakość. Część z nich po rozmrożeniu okazała się połamana lub otwarta, co dyskwalifikowało je z dalszej obróbki. Dalej było już tylko gorzej. Te które mogłam dodać do sosu po ugotowaniu okazały się mieć bardzo marnej jakości wnętrze. Niestety mięsa nie było tam zbyt wiele. Sos za to wyszedł niesamowity, więc warto go zapisać i ponownie przygotować mając lepszej jakości owoce morza.

Przepis na sos cytrynowy na bazie białego wina

Składniki:

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sol wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 200 ml białego wina
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 7 ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • garść świeżego tymianku

Dodatki:

  • małże
  • bagietka ziołowa

Przygotowanie:

  • Cebulę i paprykę kroję na niewielkie kawałki i podsmażam na oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodaję drobno posiekane pomidory i czosnek. Duszę warzywa przez kilka minut pod przykryciem.
  • Następnie dodaję skórkę i sok z cytryny, miód, przyprawy i wino. Gotuję bez przykrycia do momentu aż 1/3 sosu odparuje  (5-7 minut).
  • Gdy sos zmniejszy swoją objętość wrzucam małże i gotuję pod przykryciem, aż muszle się otworzą. Podaję ze śwież bagietką i masłem.

Małże w sosie z białego wina

Małże w sosie z białego wina

Ocena małży z Biedronki
  • Wielkość opakowania
  • Skład produktu
  • Jakość produktu
  • Smak
  • Łatwość przygotowania
3