Owsianka nie musi być nudna. Wręcz przeciwnie, jest to danie, które za każdym razem może smakować inaczej, w zależności od tego co zostanie do niej dodane. Kilka najciekawszych przepisów na owsiankę zamieściłam na blogu. Każdy dzień roboczy zaczynam od dwóch rzeczy – prysznic i owsianka. Bez tego nie wychodzę z domu do pracy. Dzisiaj, pomimo weekendu, również zdecydowałam się na owsiankę.

owsianka z sokiem pomarańczowym i bananem

Przepis na aromatyczną owsiankę z sokiem pomarańczowym i bananem

 

Składniki na porcję dla dwóch osób:

  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mały kawałek anyżu
  • 2 małe banany lub 1 duży
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 mandarynka
  • prażone pestki dyni

Przygotowanie:

  • Do rondelka wsypuję płatki owsiane i siemię lniane. Zalewam wodą i mlekiem. Dodaję przyprawy: anyż, kurkumę, cynamon, gałkę muszkatołową i skórkę z pomarańczy. Gotuję na najmniejszym ogniu przez 10 minut.
  • Gdy owsianka wchłonie cały płyn słodzę ją miodem i dolewam sok z pomarańczy i cytryny. Gotuję jeszcze przez 5 minut często mieszając. Gdyby owsianka była zbyt gęsta można dodać więcej soku lub wody.
  • Na suchej patelni podgrzewam cukier i kładę na nim banana pokrojonego w ćwiartki. Smażę po 1 minucie z każdej strony, uważając aby cukier się nie przypalił.
  • Podaję z obraną mandarynką i prażonymi pestkami dyni.

 

owsianka z sokiem pomarańczowym i bananem

 

Do posłuchania na dzisiaj polecam kawałem Moon Trance od Lindsey Stirling.