Zgodnie z zaleceniami należy jeść codziennie 5 porcji świeżych warzyw i owoców. Z mojego punktu widzenia jest to bardzo trudno do realizacji lub wręcz niemożliwe. Choćbym nie wiem jak się starała nie potrafię zorganizować posiłków w taki sposób, aby zawierały one odpowiednią ilość warzyw i owoców. Oczywiście dodaję do kanapki lub owsianki zieleniną, niemniej są to 2, maksymalnie 3 porcje na dzień.

Jedzenie 5 porcji warzyw i owoców dziennie

W minionym tygodniu zdecydowałam się wprowadzić odpowiednie zmiany do swojego jadłospisu i minimo wszystko upchnąć gdzieś brakujące porcje. W niedzielę wieczorem wybrałam się na zakupy i zaopatrzyłam się w odpowiednie składniki. Zdecydowałam się każdego dnia na drugie śniadanie do pracy zabierać świeżo przyrządzony koktajl owocowy lub owocowo-warzywny. Na przygotowanie go potrzebuję rano dodatkowe 5-10 minut, w zależności od tego czy od razu zmywam brudne naczynia (najczęściej jednak czekają do wieczora).  Z podanych porcji wychodzi ok 250-300 ml koktajlu. Transportuję go w zwykłym kubku termicznym.

5 pomysłów na koktajl owocowo-warzywny
5 pomysłów na koktajl owocowo-warzywny
Sprawdź 5 szybkich przepisów na koktajl owocowy lub warzywny. Porcja zdrowia każdego dnia. Pomarańczowy, grejpfrutowy, szpinakowy i wiele więcej przepisów.

koktajl owocowo-warzywny

Przepis na koktajl owocowo-warzywny

Koktajle z powodzeniem możecie przygotować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Aby jednak zachować ich świeżość i moc witamin zalecam przygotowanie ich tuż przed spożyciem lub tuż przed wyjściem z domu do pracy.

Koktajl bananowy z kiwi

Składniki:

  • 1 banan
  • 2 kiwi
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml kefiru

 

Koktajl jabłkowo-gruszkowy z selerem naciowym

Składniki:

  •  2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 jabłka ze skórką
  • 1/2 gruszki ze skórką
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 100 ml kefiru

 

Koktajl grejpfrutowo-jabłkowy z marchewką

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • 2 banany
  • 1 marchewka start na tarce
  • 100 ml wody mineralnej

 

Koktajl grejpfrutowo-bananowy

Składniki:

  • 1 grejpfrut
  • 1 banan
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

 

Koktajl pomarańczowo-szpinakowy

Składniki:

  • 1 szklanka liści młodego szpinaku
  • 1 pomarańcza
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/4 cytryny
  • 100 ml wody mineralnej

 

Sposób przygotowania koktajlu: 

  • Jabłka i gruszki należy pozostawić ze skórką.
  • Przed starciem skórki z pomarańczy i cytryny trzeba ją bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a najlepiej jeszcze sparzyć.
  • Aby ułatwić sobie pracę marchewkę najlepiej zetrzeć na tarce lub bardzo drobno posiekać.
  • Grejpfrut powinno się obrać z białej „wewnętrznej skórki”, aby koktajl nie był zbyt gorzki.
  • Koktajl można doprawić ulubionymi przyprawami, np. cynamonem, gałką muszkatołową lub wanilią.
  • Do dzbanka należy wsadzić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować.

 

koktajl owocowo-warzywny

Koktalj owocowo-warzywny


Podobał Ci się ten tekst? Skomentuj go i podziel się nim z innymi.