Zima to taki okres w roku, gdy drastycznie wzrasta ilość spożywanej  herbaty. Przynajmniej u mnie.  Jest zimno, więc po powrocie do domu pomaga ona szybko się rozgrzać. Najczęściej dodaję do niej cytrynę, miód lub sok owocowy. Czasami dokładam również imbir i przyprawy, np. cynamon lub anyż.

A gdyby tak zrezygnować z herbaty? Czym jeszcze można się rozgrzać w zimowy dzień? Ostatnio testowałam napoje imbirowe z pomarańczą lub cytryną. Zasmakowały mi do tego stopnia, że zabieram je do pracy lub na spacer w kubku termicznym. Podrzucam Wam trzy pomysłów na zimowe napoje do przygotowania w kilka minut.


Napój cytrynowo – imbirowy

  • 1/2 cytryny pokrojonej w plasterki
  • 1 cm imbiru pokrojony na kawałki
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki ulubionego miodu (dałam wrzosowy)
  • 1 litr gorącej, ale nie wrzącej wody

Napój limonkowo – imbirowy z miętą

  • 1/2 limonki
  • 1 cm imbiru pokrojony na kawałki
  • 2 łyżeczki suszonej mięty lub pęczek świeżych listków
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki ulubionego miodu (dałam rzepakowy)
  • 1 litr gorącej, ale nie wrzącej wody

Napój pomarańczowo – rozmarynowy

  • 1/2 pomarańczy pokrojonej na plasterki
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazka anyżu
  • 2 łyżki ulubionego miodu (dałam lipowy)
  • 1 litr gorącej, ale nie wrzącej wody

Przygotowanie:

W każdym przypadku wszystkie składniki należy wsadzić do dzbanka, a następnie zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Napoje są gotowe do picia po 5 minutach, gdy wszystkie przyprawy uwolnią swoje aromaty. Miód najlepiej dodać na samym końcu, tuż przed podaniem.