Coraz częściej sklepy, które jeszcze do niedawna uważane były za dyskontowe, oferują produkty typu premium. Jakiś czas temu miałam okazję przekonać się o tym kupując całkiem niezłe mule w Lidlu. Dzisiaj natomiast szukając fasolki w Biedronce znalazłam tam również paellę z owocami morza. Nie zastanawiając się zbyt długo postanowiłam sprawdzić co znajduje się w środku.

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza znaleziona w Biedronce.

 

W odróżnieniu od muli z Lidla, paella jest produktem mrożonym. Zgodnie z informacją na pudełku zapakowana została pod koniec grudnia, a data przydatności do spożycia wynosi prawie dwa lata.

Skład produktu jest całkiem niezły. W opakowaniu znalazłam 4  małże z muszlami i całkiem sporo mięsa z muli, 2 duże i 4 małe krążki kalmarów i garść krewetek (chyba najmniejszych jakie widziałam). Dodatkowo opakowanie zawiera porcję warzyw, m.in. paprykę i czosnek. Produkt kosztuje 11,99 zł, więc nie jest to wygórowana cena, biorąc pod uwagę zawartość opakowania. Przyczepić można się jedynie do zastosowanych konserwantów.

Na opakowaniu znajduje się sposób przygotowania dania. Autor niestety zapomniał o przyprawach, więc nieco zmodyfikowałam przepis wg własnego pomysłu.

Szafranowa paella z owocami morza

Składniki na porcję dla 2-3 osób*:

  • 1 opakowanie mrożonej mieszanki warzyw i owoców morza
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 papryki
  • 1/2 szklanki mrożonej fasolki szparagowej (można dać groszek)
  • spora szczypta szafranu (ok 20 nitek)
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy

*zwykle gotuję dla 2 osób, niemniej tym razem porcja wyszła dużo większa.

Przygotowanie:

  • Do małego rondelka wsypuję przepłukany ryż i szafran. Zalewam 1 szklanką wody. Gotuję ryż na bardzo małym ogniu do momentu aż będzie al dente. Należy przemieszać go kilka razy aby się nie skleił.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula zarumieni się dolewam ocet balsamiczny. Smażę jeszcze przez minutę aż ocet odparuje a cebula zacznie się karmelizować.
  • Dosypuję mieszankę owoców morza. Zwiększam ogień i przykrywam patelnię.
  • Kiedy składniki się rozmrożą dodaję pokrojoną paprykę, ryż razem z wodą, której nie wchłonął i przyprawy. Gotuję do momentu aż ryż zrobi się miękki i sos nieco zgęstnieje. Na ostatnie 3 minuty wsypuję mrożoną fasolkę szparagową. Jeżeli zajdzie taka potrzeba można dolać odrobinę wody, aby danie się nie przypaliło.
  • Wielkość opakowania
  • Skład produktu
  • Jakość produktu
  • Smak (wymaga doprawienia)
  • Łatwość przygotowania
4.2