Nadchodzący miesiąc będzie dla mnie okresem dużych zmian w życiu zawodowym i prywatnym. Pierwsze dwa tygodnie grudnia zapowiadają się jednymi z najbardziej intensywnych od wielu lat. Będzie to również miesiąc odpoczynku, ponieważ wybieram się na długo wyczekiwany i upragniony urlop. Chciałabym dobrze przygotować się do czekającego mnie burzliwego okresu przejściowego, dlatego też ostatni listopadowy poniedziałek zaczynam od niesamowicie pożywnej owsianki ze słodkim bananem, pachnącej pomarańczą i karmelem. Jako dodatek podaję kawę z cynamonowo-goździkową nutą.

Owsianka z karmelizowanymi babanami

Przepis na owsiankę z karmelizowanym bananem

Składniki:
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 banan
  • sok z 1 pomarańczy
 
Przygotowanie:
  • W rondlu podgrzewam mleko z płatkami. Gotuję na bardzo małym ogniu do czasu aż płatki nie zaczną wchłaniać mleka.
  • Rozgrzewam małą patelnię z grubym dnem i wsypuję na nią cukier trzcinowy. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać delikatnie układam na nim  pokrojonego w ćwiartki banana.
  • Smażę banana przez 1 minutę z każdej strony. Na koniec wyciskam sok z pomarańczy i smażę jeszcze przez minutę aż sok zredukuje się o połowę.
  • Przekładam do miseczki owsiankę i układam na niej banany. Polewam sokiem z pomarańczy, który został na patelni.

Przygotowanie kawy z cynamonem i goździkami:

  •  Do kawiarki ciśnieniowej wsypuję 3 łyżeczki zmielonej kawy (ilość wg upodobań, może być mniej), 1/2 łyżeczkę cynamonu i 2 goździki. Wstawiam kawiarkę na gaz i czekam aż kawa się zaparzy. W tym czasie podgrzewam filiżankę mleka.
  • Do dużego kubka wlewam kawę i mleko w proporcji 50/50 i dodaję 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego.
Owsianka z karmelizowanymi babanami
Owsianka z karmelizowanymi babanami

Aby dodatkowo się nastroić polecam Wam kawałek w kimacie nadchodzących zmian. Bo przecież przełom roku jest dobrym momentem do zmian, prawda?