Nie jestem fanką jedzenia w pracy. Przede wszystkim nie chcę łączyć przyjemności z pracą. Wolę ulubione danie zjeść w domowym zaciszu niż w biurowej kuchni. Po drugie nie lubię jedzenia na dowóz z plastikowego pojemnika czy obiadu odgrzewanego w mikrofalówce. Lokalna stołówka natomiast już dawno przekroczyła punkt krytyczny jeżeli chodzi o jakość serwowanych dań. Z tego powodu ratuję się wszelkiego rodzaju kanapkami, sałatkami czy kaszkami. Oczywiście wszystko przygotowane w domu. Dzisiaj zdecydowałam się na prostą kanapkę z boczniakami.
zdje-CC-A8cie-2B2-2836-29

Przepis na kanapkę z boczniakiem i serem kozim

Składniki na porcję dla 1 osoby:
  • 2 kawałki chleba pszenno-żytniego
  • 2 kawałki boczniaka
  • 2 plasterki sera koziego
  • plasterek awokado
  • kawałek czerwonej papryki
  • kiełki rzodkiewki
  • masło
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

  • Na małej patelni rozgrzewam oliwę i układam na niej grzyby. Doprawiam solą i pieprzem i podsmażam na średnim ogniu aż grzyby się zarumienią. Można je delikatnie docisnąć łopatką.
  • Kanapkę smaruję odrobiną masła i układam na niej pozostałe składniki: ser, kiełki, awokado, paprykę i usmażone boczniaki.

zdje-CC-A8cie-2B4-285-29

zdje-CC-A8cie-2B5-282-29

Kanapka z serem kozim, boczniakiem, awokado i papryką

Kanapka z serem kozim, boczniakiem, awokado i papryką