Kurki i łosoś wędzony od kilku miesięcy nieustannie goszczą w mojej lodówce i na listach zakupowych. Jet to duet idealny, z którego zawsze wyczarować można ciekawy posiłek na każdą porę dnia. Jajecznica, omlet, tosty, tarta czy sałatka to tylko kilka niezwykle oczywistych połączeń, które zapewne pojawiają się nie tylko na moim stole. Kilka dni temu skorzystałam z tego ostatniego i skomponowałam na kolację lekką sałatkę w jesiennym stylu.

Przepis na sałatkę z łososiem, kurkami i soczewicą

Składniki na porcję dla 2 osób:
  • 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco
  • 1 szklanka kurek
  • 1/2 szklanki gotowanej soczewicy
  • 1 pomidor
  • 1 cebula szalotka
  • 1 papryczka chili
  • 1 jabłko
  • garść rukoli
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
Przygotowanie:
  • Cebulę kroję w piórka i przekładam na patelnię. Podsmażam przez ok 4 minuty z kurkami i rodzynkami na 1 łyżce oliwy. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Soczewicę gotuję przez ok 10 minut. Solę dopiero po ugotowaniu i odcedzeniu.
  • W małej miseczce mieszam składniki na marynatę: oliwę, ocet balsamiczny, miód i sok z limonki.
  • W misce na sałatkę umieszczam wszystkie składniki: łososia, soczewicę, kurki, rukolę, pokrojone jabłko i pomidora oraz posiekaną chili. Całość zalewam marynatą i mieszam. Doprawiam solą i pieprzę.

 

Zabieramy ze sobą posiłek