Pizza w niedzielę chyba stanie się moją tradycją. Po zeszłotygodniowym przepisie na pizzę z łososiem i figą podrzucam Wam nową propozycję. Przepis skomponowany jest dla jednej osoby, ponieważ cały tydzień gotowałam wyłącznie dla siebie. W razie potrzeby możecie proporcjonalnie zwiększyć ilości składników. Mam nadzieję, że będzie smakować.
Pizza na gruby cieście z anchois i gruszką

Ciasto na pizzę

Składniki na 1 porcję:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, sól i cukier mieszam w misce. Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i dodaję do suchych składników. Mieszam całość i wyrabiam aż ciasto zrobi się sprężyste. Gdyby za bardzo się kleiło należy podsypać odrobiną mąki. Pozostawiam do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie rozciągam palcami ciasto na papierze do pieczenia posypanym mąką. Nie rozwałkowuję ciasta ponieważ chcę, aby było ono grube i puszyste.

Farsz na pizzę

Składniki na 1 porcję:
  • 5 anchois
  • 1/4 gruszki
  • 1/4 papryki żółtej
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryczka chili
  • ser feta z mleka owczego
  • 1/4 łyżeczki słodkiej papryki grilowanej
  • 1 mała cebula dymka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Pomidora kroję bardzo drobno i podsmażam na patelni z posiekaną chili i oliwą. Sos doprawiam grilowaną papryką. Gdy sos odparuje rozsmarowuję go na przygotowanym cieście do pizzy. Można go wcześniej zmiksować, aby miał bardziej kremową konsystencję, niemniej nie jest to wymagane.
Cebulę kroję na krążki, paprykę w paseczki, a gruszkę w plasterki. Wszystkie świeże składniki układam na pizzy razem z anchois. Na koniec posypują ciasto pokruszonym serem feta. Piekę przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Na ostatnie 5 minut włączam termoobieg.
Pizza na gruby cieście z anchois i gruszką

Obiad z Fetą!