Bardzo często podaję makaron z sosem pomidorowym i doprawionym ostrym serem. Zasadniczo jest to najprostszy i zarazem najlepszy sposób przygotowania pasty. W sezonie letnim sos wykonuję ze świeżych, dojrzałych w słońcu pomidorów. Zimą natomiast wykorzystuję przygotowane latem przetwory z pomidorów. Jako bazę do wielu dań typu makaron, pizza czy zapiekanka stosuję sos pomidorowy z przepisu poniżej. 
Domowy sos pomidorowy do słoików na zimę

Domowy sos pomidorowy na zimę

Składniki: 
2 kg dojrzałych pomidorów (np. typu lima)
4 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek 
sól morska
pieprz 

Przygotowanie: 
Cebulę kroję w kostkę, a czosnek w plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i podsmażam warzywa. Należy uważać, aby czosnek się nie przypalił, ponieważ zrobi się gorzki. 

Pomidory myję, wkładam do dużej miski i zalewam gorącą, świeżo ugotowaną wodą. Po kilku sekundach wylewam wodę i obieram pomidory ze skórki. Kiedy cebula się zeszkli dodaję do garna pokrojone na ćwiartki pomidory. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez ok 20 minut. Następnie zdejmuję pokrywkę i gotuję przez kolejne 20 minut aż sos nieco odparuje i zgęstniej. Przekładam pomidory do słoików i pasteryzuję.

Domowy sos pomidorowy do słoików na zimę

Sposób pasteryzacji przetworów:

  • Słoiczki należy dokładnie umyć, wyparzyć i wytrzeć.
  • Wypełniam je zawartością, zakręcam i wstawiam do garnka z zimną wodą, wyłożonego ściereczką kuchenną.
  • Przetwory gotuję na małym ogniu przez ok 40 minut.
  • Po wyciągnięciu odwracam słoiki dnem do góry do czasu aż całkowicie ostygną.