Bardzo lubię poszukiwać nowych smaków w kuchni dlatego bardzo chętnie łączę ze sobą różne, nawet bardzo proste składniki. Bardzo często dzieje się tak z prozaicznej przyczyny – chcę pozbyć się z lodówki zalegających w niej rzeczy. Zwykle są to końcówki sera, kawałki niewykorzystanych warzyw czy inne składniki, których termin przydatności do spożycia zbliża się nieubłaganie. Najłatwiej wyczarować z nich zapiekankę, tatrę lub … naleśniki. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na weekendowy brunch lub obiad do pracy. Potrawa tak samo dobrze smakuje na ciepło lub zimno.

Zapiekane naleśniki z łososiem kurkami i fetą

  Składniki na ciasto (6 naleśników):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 cebule dymki drobno posiekane
  • szczypta soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Składniki na farsz:

  • 1 szklanka kurek
  • 1/2 opakowania sera – ja wykorzystałam z mleka owczego i koziego
  • 1 opakowanie łososia wędzonego
  • garść posiekanej natki pietruszki

 

Dodatkowo:

  • miękki ser pleśniowy
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • 2 małe pomidory

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaną dymkę mieszam z ciastem i rozpoczynam smażenie. Warto zadbać, aby z naleśników nie wyszły wafle, ponieważ rozpadną się w trakcie zawijania. Składniki farszu (feta, usmażone kurki, łosoś i pietruszka) dzielę na sześć równych części i wykładam na świeżo usmażone placki. Naleśniki zawijam w „kostkę”, przekładam do ceramicznego naczynia wysmarowanego olejem i zalewam sokiem pomidorowym. Na każdym naleśniku umieszczam plaster sera pleśniowego – ja wykorzystałam roladę z sera koziego.  Pomidory kroję w ćwiartki i dokładam do naczynia. Całość piekę przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni (ostatnie 5 minut z termoobiegiem).

Naleśniki na 100 sposobówNaleśniki na 100 sposobów

Obiad z Fetą!