Nie jestem i nigdy nie byłam fanką czarnej i mocnej kawy. Zwykle kubek zalewam po brzegi mlekiem, aby nie było czuć jej smaku. Będąc w Grecji przeraziło mnie, że we wszystkich kawiarniach podawane są głównie „małe czarne”. Moje wyobrażenie o kawie zmieniło się o 180 stopni, gdy tylko spróbowałam pierwszą filiżankę. Kawa była cudownie słodka, miała delikatnie gęstą konsystencję i nie pozostawiała nieprzyjemnego gorzkiego posmaku w ustach.
Kawa po grecku z baklavą
Kawa po grecku z baklavą

Grecy kawę pija kilka razy dziennie. Jest ona traktowana również jako deser do posiłku.  Tak bardzo się do niej przyzwyczaiłam, że postanowiłam przywieźć paczkę kawy do domu. I tu pojawił się problem – jak zaparzyć kawę po grecku w domowych warunkach. Po dłuższej analizie tematu uznałam, że prawdziwa grecka kawa będzie wspomnieniem cudownych wakacji.

Greckie śniadanie z kawą i jogurtem
Greckie śniadanie z kawą i jogurtem

 

Jak zaparzyć kawę po grecku?

Sposób #1 
Tygielek do parzenia kawy po grecku
Tradycyjny tygielek do parzenia kawy

Ten sposób można wykorzystać wyłącznie jeżeli posiada się odpowiedni tygielek zwany briki. W niemalże każdej greckiej kawiarni kawa parzona jest z wykorzystaniem gorącego piasku. Dzięki temu podgrzewana jest ona nie tylko od dołu, ale na całej objętości tygielka. Niestety w warunkach domowych można po prostu umieścić briki na palniku.

  • Do tygielka należy wsypać kawę (koniecznie drobno mieloną) i cukier, a następnie zalać wodą. 
  • Briki umieszcza się na palniku na niewielkim ogniu i zaczyna podgrzewać. 
  • Należy mieszać zawartość do czasu rozpuszczenia cukru. 
  • Gdy pojawi się kawowa pianka i zacznie „wychodzić” na zewnątrz należy zdjąć tygielek z ognia. 
  • Całą zawartość przelewa się do filiżanki. Kawa gotowa jest do spożycia gdy tylko fusy opadną na dno. 
Sposób #2 
Kawiarka do parzenia kawy
Popularna kawiarka do parzenia kawy

Niestety Grecy uznaliby moją metodę za swego rodzaju profanacją. Niemniej dostosowałam ją do warunków jakie posiadam. Do zaparzenia kawy wykorzystuję kawiarkę zakupioną w sklepie znanego szwedzkiego producenta mebli.

  • Odmierzam 1 filiżankę wody i przelewam ją do dolnej części.
  • Do sitka wsypują 3 łyżeczki kawy – bardzo ważne jest, aby była drobno zmielona.
  • Zakręcam szczelnie kawiarkę i wstawiam ją na najmniejszy palnik. 
  • Gotuję powoli do czasu aż kawa się zaparzy.
  • Przelewam do filiżanki i słodzę cukrem trzcinowym. 

 

Sposób podania kawy po grecku

  • Kawy przelanej do filiżanki nie należy miesza. 
  • Zamawiając kawę w kawiarni należy podać jaka ilość cukru ma być dodana. Słodzona jest ona w trakcie przygotowania.
  • Pije się ją bardzo powoli delektując się każdym łykiem.
  • Jest ona serwowana wraz ze szklaną wody i regionalnym kruchym ciasteczkiem.