Moich przebojów z kaczką ciąg dalszy. Po bardzo udanych kaczych udkach z jabłkami przyszedł czas na rosół. Zdecydowałam się na wersję bardziej orientalną i przygotowałam go w nieco zadziornej wersji. Zupę gotowałam dzień wcześniej, aby dać czas wszystkim smakom na odpowiednie połączenie się.
Rosół z kaczki w stylu orientalnym
Idealny sposób na urozmaicenie niedzielnego obiadu


 Składniki:

  • „porcja rosołowa” z kaczki, czyli cały korpus od którego nie mogłam odciąć mięsa
  • 4 średnie marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3 nasiona kardamonu 
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 10 nitek szafranu 
  • 1 łyżeczka suszonej (siekanej) trawy cytrynowej
  • 1 mała laska cynamonu
  • sól morska 
  • świeżo mielony pieprz
  • makaron ryżowy

Przygotowanie:

Umytą porcję kaczki wkładam do garnka, zalewam zimną wodą na ok 3/4 wysokości garnka i włączam gaz na minimum. Dodaję cynamon, czosnek, liść laurowy, trawę cytrynową, kardamon, anyż, szafran i imbir. Obraną cebulę kroję na pół, przypalam na palniku i wrzucam do zupy. Marchewkę i pietruszkę kroję na dosyć grube plasterki, por dodaję w całości. Chili oczyszczam z nasion i dodaję pokrojone na kawałki. Całość doprawiam sosem sojowym, solą i pieprzem.
Zupa powinna gotować się minimum 3 godziny na bardzo niewielkim ogniu bez przykrycia. Należy uważać, aby warzywa nie rozgotowały się. W razie potrzeby można uzupełnić zupę wodą.

Rosół podaję z makaronem ryżowym. Sposób jego przygotowania powinien być taki, jak zaleca producent. Najczęściej należy wsadzić go na kilka minut do gorącej wody. Warto doprawić makaron solą lub sosem sojowym.
Rosół z kaczki w stylu orientalnym
Tak intensywny kolor zupa zawdzięcza szafranowi