Weekendowe śniadanie warto rozpocząć od czegoś słodkiego. Czy jest coś lepszego niż świeży miód i sezonowe owoce? Oba składniki połączyć można przygotowując placki, nazywane również racuchami. Ja wykonałam je z wykorzystaniem mąki żytniej, jeżeli takiej nie posiadacie to możecie użyć zwykłego rodzaju.
Placki ze śliwkami z mąki żytniej

Przepis na placki ze śliwkami z mąki żytniej

Składniki na ok 10 placków:
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka miodu dowolnego rodzaju
  • 1/2 saszetki suchych drożdży (ok 4 g.)
  • 5 dojrzałych śliwek
  • olej do smażenia

Dodatki:
  • ricotta
  • konfitura śliwkowa
  • figa
Przygotowanie:
Śliwki kroję na małe kawałki i przekładam do dużej miski. Dodaję oba rodzaje mąki, drożdże, miód i jajko. Wszystko zalewam ciepłą wodą i mieszam (zamiast wody można dodać mleko). Ciasto powinno mieć lekko ciągnącą się i kleistą konsystencję. Odstawiam je na ok 30 minut do wyrośnięcia. Następnie smażę na dużym ogniu pod przykryciem po 2 minuty z każdej strony. Placki podaję z ricottą, figami i konfiturą ze śliwek. Idealnie pasuje również jogurt naturalny. Jeżeli chcecie przygotować konfiturę ze śliwek skorzystajcie z tego przepisu.

Śliwka - robaczywka!