O tym, że jest niedzielne przedpołudnie przypomniał mi dzisiaj dźwięk tłuczonych kotletów schabowych u sąsiadów. Niestety oznacza on ni mniej ni więcej, że nieubłaganie nadciągnął półmetek weekendu. Chcąc jak najbardziej opóźnić koniec niedzieli postanowiłam zrezygnować z tradycyjnego obiadu i na przekór przygotowałam pizzę – jedzenie przywołujące skojarzenie piątku.

Pizza z serem pleśnionym, łososiem i figą


Przepis na pizzę z serem pleśniowym, łososiem i figą

Ciasto na pizze:
1 szklanka mąki pszennej
1/4 opakowania suchych drożdży
1/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Farsz na pizze:
2 pomidory
ser pleśniowy typu camembert z pieprzem
100 g łososia wędzonego na zimno w plasterkach
1 cebula szalotka
1/4 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszam ze sobą i zagniatam ręką przez kilka minut. Ciasto powinno być sprężyste i nie przyklejać się do ręki. Rozwałkowuję ciasto bezpośrednio na blaszce do pieczenia pizzy, nakrywam szmatką i odstawiać na kilka minut w ciepłe miejsce. 
Pomidory kroję w drobną kostkę, przekładam do miseczki i posypuję odrobiną soli, aby puściły wodę. Cebulę kroję w krążki i układam na pizzy. Następnie równomiernie układam odciśnięte pomidory i porwanego na kawałki łososia. Na koniec dodaję drobno pokrojony camembert i plasterki figi. Całość posypuję papryką wędzoną. Piekę w temperaturze 185 stopni przez ok 20 minut, na ostatnie 3 minuty włączam termoobieg. Smacznego… omniom mniom mniom!
Pizza z serem pleśnionym, łososiem i figą