Jakie jest najpopularniejsze drugie śniadanie Polaków? Bez dwóch zdań kanapka. Ta jednak nie musi być nudna i składać się wyłącznie z pieczywa, plasterka żółtego sera, pomidora i ewentualnie szynki czy kiełbasy. Wystarczy kilka mniej standardowych dodatków i ze zwykłych produktów wyczarowuje się niezwykłe drugie śniadanie do pracy.
Kanapka z kozim serem, figą i rukolą

Składniki na 2 kanapki:

  • 4 kromki chleba z mąki pełnoziarnistej
  • kilka plasterków koziego sera – ilość wedle uznania, zasadniczo im więcej tym lepiej
  • 1 figa
  • 1/4 papryki dowolnego koloru
  • garść rukoli
  • masło – można pominąć w wersji dietetycznej
Zabierając kanapkę do pracy warto zadbać o odpowiedni pojemnik. Nie powinien być on zbyt duży, aby elementy kanapki nie wypadły z niej podczas transportu. Zwykle do pojemnika dokładam rodzynki, borówki czy orzechy, które jedzone pomiędzy posiłkami dodatkowo dostarczają energii do mózgu i stymulują jego pracę.

(Nie) nudna kanapka